Fiskars

Lue yhdessä asukkaiden kanssa tehty esittely

IMG 5186 Edit

Jaa tämä sivu

Kohteita Fiskarsissa

Ohjelmaa

Kylän nimi suomeksi ja ruotsiksi

Fiskari / Fiskars (suomeksikin käytetään laajasti Fiskars-nimeä)

Millainen on kylän henki ja tunnelma

Aktiivisen rauhallinen, auttavainen, ystävällinen. Toki kaikki riippuu myös omasta asenteesta. Ilolla mukaan, jos haluaa olla sosiaalinen. Myös takuuvarmaa yksityisyyttä ja rauhaa saatavilla. Kylän postituslistan kautta saa apua asiassa kuin asiassa, samoin FB-ryhmistä.

Miten muuttaja otetaan vastaan?

Pääsääntöisesti hyvin ja avoimesti. Tässä myös iso merkitys omalla asenteella.

Itse päätin kylälle tullessani tutustua mahdollisimman moneen ihmiseen ystävällisenä ja avoimena. Ts. tungin itseni tähän yhteisöön.

Miten ihmisiin tutustuu?

Ihmiset on mukavia, ja jos ei muuten tunnu tutustuvan niin kannattaa liimata pylly Pesulan penkkiin kesällä ja jutella ennakkoluulottomasti kaikille.

Tapahtumiin ja lähiruokajakoon osallistuminen, samoin kuin kylän palveluiden käyttäminen ovat myös hyviä väyliä tutustumiseen.

Kylän asukkaiden harrastukset ja harrastusmahdollisuudet

Harrastaa voi melkein mitä vain, tennistä, padelia ja sulkapalloa (4 ulkokenttää, sisähalli), joogaa, maastopyöräilyä, taijita, frisbeegolfia. Alueella on lukuisia hiihtolatuja ja upeita ulkoilureittejä sekä marjastus- ja sienestysmaastoa. Fiskarsissa toimii Fiskarsin Urheiluseura FU-47, luonto- ja kalastuskerho, käsityökerho ja perhekerho pienten lasten vanhemmille sekä Raaseporin kansalaisopiston ja tanssiopisto Hurja Piruetin kursseja. Täältä löydät hulppean leikkikentän ja koirapuiston sekä skeittiparkin, joka kerää kävijöitä kansainvälisistä ammattilaisskeittareista lapsiin ja aloittelijoihin. Lisäksi on lasten jalkapalloseura, aktiivinen kyläseura, partiotoimintaa, Marttojen toimintaa, teatteria ja museo. Kyläläiset järjestävät yhteisiä juhlia ja tapahtumia ympäri vuoden.

Palvelut

Suomenkielinen päiväkoti ja alakoulu (1-6lk) kylällä. Ruotsinkieliset päiväkodit ja alakoulu Pohjan kk:lla, 4km päässä. Kylällä K-market ja matkahuollon palvelupiste. Terveyskeskus, hammashoitola ja neuvolapalvelut Pohjan kk:lla, jossa lisäksi apteekki, kauppa, postipalvelut yms. Fiskarsissa lisäksi toukokuusta elokuun loppuun joka päivä tori, josta myös tuoreita satokauden tuotteita.

Liikenne

Paikallinen bussi kulkee kouluaikoina tiiviimmin ja kesällä hieman harvemmin. Fiskarsilla on kattava ja todella aktiivinen Kimppakyydit Fiskars fb-ryhmä.

Paras uimapaikka

Uimapaikkoja on paljon, paras on ehkä Flacksjö, joka on kaupungin ylläpitämä virallinen uimaranta. Alueella on yhteensä 69 järveä, joten valinnanvaraa löytyy.

Saako jostain ostaa paikallista ruokaa?

Hyviä ostospaikkoja ovat Fiskarsin kesätori sekä ruokamarkkinat ja tapahtumat ympäri vuoden, juustopuoti, panimo, pieni kyläkauppa (K-market) sekä Fiskars Mathantverkare -putiikki, jossa Fiskarsin juustolan paikallisesti kypsytettyjä juustoja, Raseborgs Fermenterin hapatettuja tuotteita sekä Södergårdin jauhoja, leivonnaisia, mehuja yms. Fiskarsin lähiruokapiiriä ei myöskään pidä unohtaa.

Most instagrammable spots - paikat joista saa ihanimmat kuvat

Näitä on Fiskars täynnä.

Historiallinen helmi

Ruukin historialliset rakennukset

Paras näköalapaikka

Flaggberget & Rövarberget

Erikoisuudet, joita moni paikallinenkaan ei tiedä

Suomen vanhin kapearaiteinen höyryveturi Pikku Pässi. Veturi on nyt kunnostettavana, mutta palaa vähintäänkin näytille.


Raaseporin kaupungin Fiskars-esittely

Lue

Pyöräilijän mekka

Lue Instagramissa