Karjaa

Kirjoitimme esittelyn yhdessä asukkaiden kanssa

Z7 A2541

Jaa tämä sivu

Nimi suomeksi ja ruotsiksi

Karjaa / Karis

Millainen on kylän henki ja tunnelma?

Vapaa ja avoin.

Ihmiset ovat kaksikielisiä ja monet tuntevat toisensa.

Maaseutumainen ja ystävällinen.

Kotoisa, rento ja turvallinen. Kirjakaupassa, elokuvateatterissa ja kukkakaupassa näkee tuttuja kasvoja, ja menot on helppo valita kun vaihtoehtoja ei ole loputtomiin. On helppo olla oma itsensä. On myös helppo ryhtyä johonkin ihan uuteen. Bussilla ja junalla pääsee helposti ja nopeasti.

Miten muuttaja otetaan vastaan?

Hyvin ja kiinnostuneesti. Täytyy itsekin ottaa kontaktia ja rohkeasti jutella, siitä se lähtee.

Ensin tuijotetaan ja sitten moikkaillaan.

Ainakin ihmiset ovat reagoineet aktiivisesti ja antaneet neuvoja, kun uudet ihmiset ovat kirjoittaneet paikallisiin Facebook-ryhmiin. Kun on asuttu samassa kaupungissa sukupolvien ajan, piirit ovat pienet. Uutena tulokkaana ei tiedä kaikkea ja pääsee katsomaan kaikkea uusin silmin.

Miten ihmisiin tutustuu?

Harrastuksissa, yhdistyksissä, markkinoilla, messuilla, keikoilla ja kahviloissa. Lapsiperheille on puistoja ja perhekerhoja, FB-ryhmät ovat myös tukena.

Voi osallistua yhdistystoimintaan tai Raaseporin kansalaisopiston tai Västra Nylands folkhögskolanin kursseille, pelata käsipalloa tai jalkapalloa, tutustua seurakunnan tai vaikka tanssikoulun tarjontaan.

Kylän asukkaiden harrastukset ja harrastusmahdollisuudet

Tanssioppilaitos Hurja Piruetti tarjoaa taiteen perusopetusta lapsille ja nuorille sirkuksessa ja tanssissa ja on hyvin suosittu. Heillä on tunteja myös aikuisille. Karjaalta löydät viehättävän elokuvateatteri Bio Pallaksen, erilaiset kuntosalit (esim. Lyfte), kansalaisopiston laajan tarjonnan, radikaalit ristipistot -illat keskustassa, Kaipparin sydämellisen kohtaamispaikan ja päivätoimintaa mielenterveyskuntoutujille. On golfia (Nordcenterissä) ja frisbeegolfia, jalkapalloa, käsipalloa, jääkiekkoa, kuvataidekoulu, ratsastusta, vapaapalokunta, partio, shakkia ja pingistä, musiikkiopisto, paikallishistoriayhdistys Gardbergs Center, skeittipuisto ja nuokkari nuorisolle.

Palvelut

Nahkafaija-kenkäliike, hyvät peruskaupat, iso rautakauppa, terveysasema, hyvä kirjasto, elokuvateatteri, erinomainen pyöräkorjaamo Karis Cykel. Kirppareita ja kahviloita on monia, toripäivät keskustassa, Reko-ringit toimii perjantaisin, Axxel-ammattikoulu ihan keskellä kaikkea, Hurja Piruetti-tanssioppilaitos, Västra Nylands folkhögskolan, kansalaisopisto jne.

Pian avautuu upouusi kulttuuritalo.

Lähestulkoon kaikkea on, kaipaan ainoastaan sunnuntaisin auki olevaa kahvilaa.

Peruspalvelut kävelyetäisyydellä keskustassa.

Ei moitittavaa.

Liikenneyhteydet

Karjaa on Raaseporin liikenteen solmukohta. Bussiyhteyksiä on eri puolille Raaseporia sekä Helsinkiin. Tiheä junayhteys Tammisaareen, Turkuun ja Helsinkiin. Pyöräilyväyliä kehitetään kovasti juuri nyt. Muutama vuosi sitten avattiin n. 11 kilometriä pitkä kävelyyn, juoksuun, pyöräilyyn ja ratsastukseen käytettävä Ratavalli-ulkoilureitti Karjaalta Fiskarsiin. Pyörätie Tammisaaresta Karjaalle on pääosin valmis.

Paras uimapaikka

Lapsille Svedja (Kaskimaa), Bastsjö (Backgränd) tai Lagmansstrand. Göle/Gölen (Skogsängsgölen) Billnäsissä.

Saako jostain ostaa paikallista ruokaa?

Supermarketista, torilta ja paikalliselta reko-ryhmältä joka toinen perjantai Axxell-oppilaitoksen parkkipaikalta. Lähistöllä myös paikallisia tuottajia, joilla tilamyyntiä. Ruokaa riittää!

Most instagrammable spots - paikat joista saa ihanimmat kuvat

Ylhäällä asemanmäen luona, vesitorni, vanha kaupungintalo ja viereinen vaaleanpunainen huvila, puu-Karjaan kadut, Mustionjoen varsi, vanha pappila kirkon lähellä.

Historiallinen helmi

Kirkko, Bio Pallaksen rakennus, joka on vanha ja edelleen vahvasti käytössä, vesitorni, muinaishaudat, Junkarsborg, Ehnströmin kangaskauppa, Arresten-paikallisarkiston talo, Köttkontrollen (vanha lihatarkastamon talo).

Vanha Gardbergin talo (Gardbergs center), Antkärrgården (Karjaan museo- ja kotiseutuyhdistyksen yhdistys- ja näyttelytalo), Villa Haga, vanha apteekkitalo, vanha kaupungintalo, Amerikanvillat Karjaan ja Billnäsin rajalla, funkistalot ympäri kaupunkia, vanha kolmikerroksinen puuhuvila (Alingsåsgatan 22)

Paras näköalapaikka

Karjaan vesitorni, Lepinjärven lintutornit, Pumppulahti, asemanmäen vuori.

Lapsena kiivettiin Lövkullan takametsien kallioille, sieltä näki koko kylän. Tuulikallioksi kutsuttiin.

Hyvä näköalapaikka on myös keskustassa sijaitsevan Ravintola KW:n vastikään avattu kattoterassi Kattå.

Erikoisuudet, joita moni paikallinenkaan ei tiedä

Monia, kysele ja juttele paikallisten kanssa, heillä riittää tarinoita!

Noin 10% Suomen kansanfunkistaloista sijaitsee Karjaalla.

Karjaalla ja Billnäsissä on monia jännittäviä autiotaloja.

Voit vuokrata kajakin ja meloa Mustiosta Karjaalle. Vasta remontoitu vesitorni on vierailun arvoinen. Pumppulahden seutu puutaloineen on erityinen ja hyvin säilynyt alue. Myös Karjaan kirkon ympäristö on kaunis.

Muuta

Täällä on ihana luonto heti kotioven takana ja kiinnostavaa kulttuurihistoriaa.

Karjaata enempää ei juuri kaipaa - Karjaa on strategisesti hyvällä paikalla - täältä on lyhyt matka päiväreissulle Helsinkiin tai Turkuun (noin tunti junalla suuntaansa). Läheltä löytyy myös vaikka mitä. Pyörällä voi hurauttaa Billnäsiin, Fiskarsiin, Mustioon ja nyt myös Tammisaareen uutta pyörätietä pitkin.


Kohteita Karjaalla

Ohjelmaa Karjaalla

Visit Raaseporin Karjaa-esittely

Lue

Här Bor Vi

Toimittaja Toni Kaarttinen

Lue Facebookista Lue Instagramista

Minni Kaartinen rakentaa karjaalle

Lue Instagramista

Här bor vi

Rainer Hindsberg

Lue Instagramista Lue Facebookista

Här jobbar vi

Petteri Ahomaa

Lue Instagramista Lue Facebookista