Pohja

Yhdessä asukkaiden kanssa tehty esittely

0 A7 A2064

Jaa tämä sivu

Kylän nimi suomeksi ja ruotsiksi

Pohjan kirkonkylä / Pojo kyrkoby

Millainen on kylän henki ja tunnelma

Auttavainen, ystävällinen, avoin ja turvallinen.

Täällä asuvat ovat ylpeitä kylästään. Ystävällisiä, rentoja. Ihan tavallisia, aitoja, eivät esitä mitään.

Pohjan kirkonkylällä on aktiivinen kyläseura, jolla mm. vapaaehtoisvoimin pyörivää nuorisotoimintaa sekä kyläavustaja-palveluja. Pohjan kirkonkylä sai kunniamaininnan Vuoden Uudenmaan kylä -kilpailussa. Raati arvosti muun muassa sitä, että kylä on rakentanut positiivisen kaksikielisen ilmapiirin.

Miten muuttaja otetaan vastaan?

Muuttajana vastaanotto oli avulias ja ystävällinen, tunsin oloni lämpimästi tervetulleeksi.

Kylän asukkaiden harrastukset ja harrastusmahdollisuudet

Läheisen Gumnäsin rannan haravointitalkoot, sen ulkoilureitit ja frisbee golf -rata sekä melonta- , kalastus- ja veneilymahdollisuudet ovat aivan ihanat, maisemat ovat upeita, myös suunnistukseen.Talvella Pohjanpitäjänlandella on leijalautailua. Vapaapalokunta löytyy myös, johon voi liittyä harrastamaan ja heillä on mm. kuntosali. Iso, uusi, valaistu luistelukenttä löytyy ihan kylän keskustasta. On puhdasta ja kaunista luontoa. Kylän seniorit järjestävät mm. yhteisiä ulkoiluita. Täällä on Suomen eteläisin laskettelukeskus Påminne. Lapset Pohjassa hiihtävät tai lautailevat! Kesäisin Påminne muotoutuu alamäkipyöräilyradaksi ja mäkiautoiluradaksi. Lähellä on myös kaksi hienoa golfkenttää, Nordcenter ja Ruukki Golf.
Tarjontaa täydentävät seurakunnan perhekerho, partio, kyläseuran ylläpitämä aktiivinen nuorisotoiminta, lukuisat kansalaisopiston kurssit, Hurjan piruetin kurssit, joogaa ja Martat.

Paras uimapaikka

Gumnäsin ranta on todella kaunis lapsiperheiden paratiisi, koska se on niin matala ja turvallinen.

Gumnäs- ja Flacksjö-uimarantojen lisäksi löytyy paljon järviä, joissa voi pulahtaa, jos haluaa olla enemmän rauhassa. Esim. Lammasjärvi, kun ajaa Kisakeskukseen päin. Kannattaa muistaa myös Kisakeskuksen oma uimaranta Kullaanjärvellä.

Saako jostain ostaa paikallista ruokaa

Kirkonkylän lähellä on Backers-leipomo, joka leipoo herkullisia leipomotuotteita jo seitsemännessä polvessa. Myös kirkonkylän kaupassa myydään paikallista omenamehua, leipomotuotteita ja kasvitarhojen yrttejä. Perjantaisin markkinoilta saa kalastajien myymää kalaa ja vihanneksia, välillä myös saunapalvituotteita. Brödtorpin omena- ja marjapuutarha pitää kauppaa sesongin mukaan. Mörbyn tilalta saa luomulihaa. Myös Westgårdilla on Pohjan kirkonkylän keskustassa juhlapyhien aikaan oma lihatuotteita myyvä kauppa auki.

Historiallinen helmi

Keskiaikainen kivikirkko, Kasbergetin pronssikautinen hauta ja Suomen ensimmäinen matkustajaliikenteelle rakennettu rautatietunneli.

Paras näköalapaikka

Kasbergetin näköalakallio on suosikkipaikkojani. Siellä on viikinkihauta, ja siltä näkee Tammisaareen asti. Kaikkina vuodenaikoina ihan huippukaunis!


Kohteita

Ohjelmaa

Verkkosivut

Pohjan omat sivut Pohja Visit Raseborgin sivuilla

Här bor vi: Fia ja Olli

"Laputin käsinkirjoitetuilla lapuilla (kyllä!) satakunta taloa. Kävimme näytöissä ja ajoimme pitkin rapaisia pikkuteitä taloja bongaten melkein kolme vuotta."

Lue Facebookissa Lue Instagramissa

Här bor vi: Matleena

"Asettuminen pysyvästi maalle ja juuri Raaseporiin, josta en tiennyt oikein yhtään mitään sekä pääsy työskentelemään luovuutta ja kauneutta pursuavaan 600 asukkaan Fiskarsiin, oli varmaan joku alitajuinen unelmien täyttymys."

Lue Instagramissa Lue Facebookissa

Här bor vi: Susanna

"Olen muuttanut Lohjalta Billnäsissä sijaitsevaan 1900-luvun rivitaloon 16 vuotta sitten näkemättä sitä edes ensin. "

Lue Instagramista Lue Facebookista