Pyhtää

Helmi Helsingin ja Kotkan välissä

Kymijoki kuningatar

Jaa tämä sivu

Pyhtää

Pyhtää on korkeatasoisen kulttuurielämän, rohkean yritystoiminnan ja omaleimaisen luonnon sävyttämä vireä paikkakunta hyvillä etäisyyksillä Helsinkiin ja Kotkaan.

Pyhtäällä on syvää maaseutua, metsää ja peltomaisemaa, hiljaisia järviä, joensuistoa ja merenrantaa. Sieltä löytyy ainutlaatuisia harrastusmahdollisuuksia, historiallinen ruukkialue, taiteilijayhteisöjä ja lähiruokaa. Kymijoen rannat, idylliset järvet ja merenläheisyys houkuttavat ulkoiluun veden äärellä. Valkmusan kansallispuisto on ainutlaatuinen suoalue ympärivuotiseen retkeilyyn.

Aeronautica-elämyskeskus ja Pyhtää Redstone -lentokenttä kiidättävät paikkakuntaa ilmailun maailmankartalle. Stockforsin vanhan ruukkiyhteisön uusi elämä luo hyvinvointia. Käsityöläiset ja taiteilijat inspiroituvat uudistuneesta Kulttuuritalosta. Kirjallisuuden ystäviä palvelee päivittäin auki oleva moderni kirjasto.

Pyhtäällä melotaan, supataan, veneillään ja kalastetaan joilla, puhdasvetisillä järvillä ja Suomenlahden saaristossa, josta löytyy myös Pyhtäälle kuuluva idyllinen Kaunissaari. Historiaa ei ole täällä tuhottu, vaan vanha Stockforsin ruukkialue säilynyt kartanoineen, tehdasrakennuksineen ja siltoineen. Valkmusan kansallispuisto suomaisemineen ja Kymijoki kuohuineen tuottavat suuria luontoelämyksiä.

Kaikki tämä löytyy tunnin ajomatkan päässä Helsingistä itään ja puolen tunnin ajomatkan päässä Kotkasta lähteen.

Merellistä asumista Pyhtäällä - tutustu Pyhtään tonttitarjontaan.

Pyhtään omakotitontit - Pyhtään kunnan listaus vapaista tonteista.

Nähtävyyksiä Pyhtäällä - tutustu Pyhtään nähtävyyksiin mantereella ja saaristossa.

Pyhtää kartalla - Tutustu Pyhtään 20:neen tärkeimpään kohteeseen hauskan piirroskartan kautta.

Faktat

 • Asukkaita 5 119
 • Kielet Suomenkielisiä 88,7 %, ruotsinkielisiä 6,9 %. Pyhtää on Suomen itäisin kaksikielinen kunta.
 • Työllisyysaste 76,1. Pyhtään työmarkkina-alue on laaja, tarkastelussa kannattaa katsoa Kymenlaaksossa auki olevia työpaikkoja. Lisäksi vaikkapa Loviisan ydinvoimalaitos ja Porvoon öljynjalostamo sijaitsevat Pyhtään työssäkäyntialueella.
 • Ensisijainen työssäkäyntialue on Pyhtään lisäksi Kotka, Hamina, Loviisa ja Kouvola. Moni Pyhtäällä asuva käy töissä myös Helsingissä ja Porvoossa.
 • Pinta-ala 780,96 km², josta 11,77 km² on sisävesistöjä
 • Vesistöt 9 järveä, Kymijoen Pyhtäänhaara sekä Suomenlahden saaristo, kuten Kaunissaari ja Munapirtti. Ulkosaaristo kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon. Merialueita kuntaan kuuluu 446 km².
 • Asuntokanta Pyhtään pääasiallinen rakennuskanta on pientaloja, lisäksi muutama kerrostalo sijaitsee lähinnä Kirkonkylällä. Rantarikkaalta Pyhtäältä löytyy runsaasti loma-asuntoja. Pyhtää panostaa erityisesti rakentamisen onnistumiseen. Tontteja kaavoitetaan tarpeen mukaan ja lupamenettely on joustavaa.
 • Pyhtään kunnan myyytävät tontit
 • Liikenne
  • Henkilöautolla Pyhtäälle pääsee Helsingistä Kehä III:lta itään Valtatie 7:ää, eli E18-moottoritietä, pitkin noin tunnissa. Henkilöautolla Kotkasta Pyhtäälle Valtatie 7:ää, eli E18-moottoritietä, pitkin ajomatka kestää noin 20 minuuttia.
  • Linja-autolla Helsingistä Onnibussilla 1 t 35 min (Pyhtään Valtatie 7:n pysäkille). Kotkasta paikallisbussilla noin puolessa tunnissa.
   Ks. Kotkan seudun kesän 2023 aikataulut.
   Matkahuollon aikataulut: Helsinki - Pyhtää Kotka - Pyhtää
 • Keskukset Siltakylä ja Kirkonkylä. Muita kyliä muun muassa Hirvikoski, Heinlahti ja Purola.
 • Tapahtumapaikkoja Aeronautica Arena -tapahtuma ja elämyskekus, jossa mm. tuulitunneli ja sisäsurffausta. Pyhtää Redstone lentopaikka ammatilliseen ilmailuun. Kulttuuritalon tapahtuma- ja konserttipaikka. Pyhtään keskiaikainen kivikirkko. Stockfors Village -ruukkikylä, jossa hyvinvointikeskus Patruunantalo sekä Pakkausmuseo ja Pyhtään Lintuhoitola. The Navetta -tapahtuma- ja juhlatila. Kaunissaaren Maja.
 • Luontokohteita Valkmusan kansallispuiston suo-alue. Kymijoki ja Strukan sulut. 9 järveä, joista suurimmat Länsikylänjärvi, Huutjärvi ja Kärsäjärvi. Itäisen Suomenlahden kansallispuisto sekä saaret Kaunissaari ja Munapirtti.
 • Tapahtumia Sagitta Sea Jazz Lököressä 10.6.2023. Stockfors Art Fair kesä-heinäkuussa, Kulttuuritalon pihakeikat 7.7. - 2.9.2023. Pyhtään Saaristomarkkinat elokuussa.
  Tutustu Pyhtään tapahtumiin Kymenlaaksonyt-sivustolla
 • Puoluekannatus Kunnanvaltuustossa paikkoja Kokoomuksella 8, SDP:llä 5, Perussuomalaisilla 5, Keskustalla 4, RKP:lla 2, Vihreillä 2 ja Vasemmistoliitolla 1. Pyhtäällä on Suomen nuorin kunnanvaltuuston johtaja, 21-vuotias Aleksi Kurki (kok.).
 • Slogan Pyhtää / Pyttis - Tiennäyttäjä jo vuodesta 1347
 • Tutustu Pyhtään avainlukuihin Tilastokeskuksen palvelussa

Pyttis TV

Videotarinoita elämästä Pyhtäällä

Pyttis TV Youtubessa

Visit Kotka-Hamina -alueen nettisivut

Lue lisää Pyhtäästä

Visit Pyhtää