Pyhtään kulttuuri

Huipputason konsertteja, nuoren polven kuvataidetta, jazzia meren rannalla, keskiaikaisen kivikirkon kaikuja. Pyhtään kulttuuri yllättää monipuolisuudellaan.

Stocfors art fair village

Jaa tämä sivu

Pyhtään Kulttuuritalo
Pyhtään Kulttuuritalo on luovan alan monitoimitalo, joka perustettiin Pyhtään entiseen kunnantaloon vuonna 2020. Kulttuuritalon tarjontaan kuuluu työtiloja ja residenssitoimintaa, galleria, kansalaisopiston kudontatilat, kahvila sekä kesäkauden pihakonsertit.

Heinäkuun 2023 alusta syyskuun alkuun jatkuvan konserttikauden tähtinä kuullaan muun muassa Vesterinen Yhtyeineen, Juha Tapio ja J. Karjalainen. Kulttuuritalon toiminnasta vastaavat kulttuuri- ja tapahtuma-alan konkari Vesa Ristimäki sekä luovan alan osaajien tiimi Netta Norro, Juha Tolonen ja Petri Matero.

Tutustu Pyhtään Kulttuuritaloon

Lue Vesa Ristimäen haastattelu

Stockfors Village
Vuonna 1901 Kymijoen varrella perustun entisen puuhiomon alueella toimii nyt Stockfors Village, joka on uuden ajan luovan toiminnan keskus Pyhtäällä. Tehdastuotannon sijasta Stockforsin pittoreskissa tehdasmiljöössä työskentelee nyt käsityöläisiä, artesaaneja, taiteilijoita ja pientuottajia.

Alueella järjestetään Stockfors Art Fair -taidenäyttely, valoviikkoja, kursseja, retriittejä ja konsertteja. Paikan erikoisuuksiin kuuluvat Lintuhoitola ja Pakkausmuseo, Hunajatalo ja majoitustilaksi muunnettu vanha paloasema. Stockfors Villagen kokonaiselämystä kutsutaan parantolapäiväksi, sillä alue tarjoaa nykya-ajan ylellisyyttä eli rauhaa.

Tutustu Stockfors Villageen

Stockfors Art Fair
Stockforsin vanhan tehdashalli muuntuu kesäisin nuorten taiteilijoiden näyttelyareenaksi Stockfors Art Fairissa. Kesän 2023 näyttelykausi avautuu 16.6. osoitteessa Harjuntie 111, Pyhtään kirkonkylä.

Lue lisää Stockforsin kesästä

Aeronautica Areena
Aeronautica Areena on Pyhtäällä toimiva elämys- ja tapahtumakeskus, jossa voi kokea lentämistä tuulitunnelissa, sisäsurffausta, elämyksiä ja tapahtumia. Tuulitunneli on harvinaisuus, Suomessa niitä on vain kaksi, ja Aeronautica kiinnostaa myös lajin ulkomaisia harrastajia.

Paikassa on myös VR-peliareena, jossa koetaan virtuaalielämyksiä sekä tiimipelejä, kokoustiloja, saunaosasto ja lounce. Aeronauticassa on järjestetty taiteiden yön tapahtumaa, konsertteja, karaokea, kyläpäiviä ja paljon muuta. Tarjolla on myös Aeronamnam-ravintola sekä suomalaisten yritysten tuotteita tarjoava myymälä.

Tutustu Aeronautica Arenaan

Lue Aeronautican Atte Korjulan haastattelu

Pyhtään keskiaikainen kivikirkko
Pyhälle Henrikille omistettu keskiaikainen kivikirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa. Kirkko on rakennettu noin vuonna 1460. Sen alkuperäinen keskiaikainen asu on säilynyt melkein koskemattomana. Ulkoasultaan Pyhtään kirkko muistuttaa useampia keskiaikaisia harmaakivikirkkojamme. Pyhtään kivikirkko tarjoaa ainutlaatuisen hyvän akustiikan konserteille ja levytyksille.

Tutustu Pyhtään keskiaikaiseen kivikirkkoon

Lue Pyhtään kivikirkossa konsertoineen Emilia Vesalainen-Pellaksen haastattelu

Pyhtään kirjasto
Pyhtään tyylikäs ja moderni kirjasto sijaitsee keskeisellä paikalla, osoitteessa Huutjärventie 30. Kirjasto on avoinna ma, ti, to klo 12-16 sekä ke ja pe klo 10-16. Kirjasto palvelee omatoimisesti joka päivä kello 7-20.

Tutustu Pyhtään kirjastoon

Sagitta Sea Jazz 11.6.2023
Kesän 2023 Sagitta Sea Jazzin pääesiintyjänä on Pyhtäällä mökkeilevä saksofonisti Eero Koivistoinen laadukkaalla kokoonpanollaan, johon kuuluvat Jussi Lehtonen, rummut, Alexi Tuomarila, piano ja Jori Huhtala, basso. Eero Koivistoinen Quartetia vahvistaa pasunisti Antti Rissanen. Jazz-illan aloittaa klo 19 kotkalainen Stella’s Sunday.

Sagitta Sea Jazzin yhteistyökumppanina on Pyhtään kunnan lisäksi Kymijoen Lohisoitto. Kunta järjestää iltapäivällä kello 15 Cafe Sagittassa konsertin, jossa esiintyy Lastenmusiikkiorkesteri Ammuu. Iltapäivän konserttiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Cafe Sagitta sijaitsee Pyhtään Lököressä, osoitteessa Lökörentie 54

Tutustu Cafe Sagittaan

Lue lisää Sagitta Sea Jazzista

Pyhtäältä löytyy myös museoita, kulttuuripolku ja Lasten kulttuuriviikot
Tutustu lisää Pyhtään kulttuuritarjontaan

Tutustu Pyhtään nähtävyyksiin