Raasepori

Helmi Helsingin ja Turun välissä

Raaseporisisasivu

Jaa tämä sivu

Raasepori

Helmi Helsingin ja Turun välissä

Raasepori on koukuttavien kontrastien sävyttämä paikkakunta. Siellä on syvää maaseutua, peltoja, hiljaisia järviä ja merenrantoja – ja historiallisia ruukkialueita, taiteilijayhteisöjä, lähiruokaa ja huippuravintoloita.

Raaseporissa melotaan, supataan, veneillään ja kalastetaan joilla, puhdasvetisillä järvillä ja yli tuhannen saareen saaristossa. Historiaa ei ole täällä tuhottu, vaan vanhat ruukkialueet ovat säilyneet, samoin kuin Suomen vanhin toiminnassa oleva elokuvateatteri.

Faktat

  • Asukkaat 27 481
  • Kielet Suomenkielisiä 31,2 %, ruotsinkielisiä 65,4 %, muita 3,4 %
  • Vesistöt Yli 200 järveä, noin puolet pinta-alasta merta, pitkiä merenlahtia ja saaristoa
  • Vapaa-ajanasunnot Noin 7000
  • Asuntokanta Raaseporissa on saman verran yli 100-vuotiaita omakotitaloja kuin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä. Muutenkin alueella on pääosin omakotitaloja, ja kerroksellisuutta eri aikakausilta. Vanhaa on säilytetty paljon ja alueella on runsaasti Museoviraston rakennetun ympäristön suojelemia kohteita.
  • Liikenne Junat Helsinkiin ja Turkuun Karjaalta ja Tammisaaresta (matka-ajat). Junat Hankoon Karjaalta ja Tammisaaresta. Autolla ja linja-autolla Raaseporiin pääsee Valtatie 25:tä (menee Hyvinkäältä Hankoon) ja Helsingistä kantatie 51:tä pitkin. Raaseporin itäisin osa on noin tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta ja läntisin osa noin 1 t 20 min päässä Turun keskustasta.
  • Keskukset Tammisaari, noin 9000 asukasta ja Karjaa, noin 8000 asukasta
  • Erityistä Mustion, Billnäsin, Åminneforsin, Antskogin ja Fiskarsin ruukkikylät ja Fiskarsin taiteilijakylä, Raaseporin linnanrauniot, Tammisaaren saariston kansallispuisto, vanha Tammisaari, Mustion linna, Padvan hiekkaranta, Karjaan funkkisomakotitaloalue
  • Tunnettuja yhteisöjä Fiskars, Sirkus Finlandia
  • Puoluekannatus Kaupunginvaltuustossa eniten paikkoja RKP:llä (23), vähiten Perussuomalaisilla (1)

Raaseporissa kylät on se juttu

Isojen kaupunkien ulkopuolella elämä painottuu kyliin. Sosiaalisen elämän keskiössä ovat kylät ja kylätoimikunnat. Raaseporissa on paljon omaleimaisia viehättäviä kyliä - ja myös isoja kaupunkimaisia kyläkeskuksia. Moni tuntee elegantin Tammisaaren, vilkkaan Karjaan ja käsityöläisten ja taiteilijoiden Fiskarsin, mutta ihan kaikki eivät vielä ole kuulleet vähintään yhtä viehättävistä merellisestä Bromarvista, lähimpänä Helsinkiä sijaitsevasta Mustiosta ruukkimaisemineen, lämminhenkisestä Pohjasta, kivikaudelta asti asutetusta eläväisestä Tenholasta ja Raaseporin linnasta tunnetusta Snappertunasta. Näissä myös hintataso on vielä maltillinen.

Kokoamme tänne Home&Found-kierrätysasuntofestivaalin nettisivulle esittelyt kaikista kylistä. Luvassa on perusfaktojen lisäksi kiinnostavaa sisäpiiritietoa asukkailta. Teemme myös sosiaaliseen mediaamme pitkin kevättä tarinoita kylien asukkaista. Myös näihin löydät pian linkit täältä verkkosivujen kyläsivuilta, samoin kussakin kylässä tarjottavan ohjelman ja vapaat kodit.

Visit Raseborgin kotisivut

Lue lisää Raaseporista

Visit Raseborg

Juttujamme Raaseporista

Tutustu uuteen kaupunginjohtajaan Petra Themaniin

Lue Instagramista Lue Facebookista

Raaseporin secondhand-putiikit

Lue Instagramista Lue Facebookista

Raaseporin puutarhavinkit

Lue Instagramista Lue Facebookista

Hevosharrastaminen Raaseporissa

Lue Instagramista Lue Facebookista

Lähiruoka Raaseporissa

Lue Instagramista Lue Facebookista

Raaseporin kartanot joissa saa vierailla

Lue Instagramista Lue Facebookista