Hirvikosken kyläkoulu - koko kylän sydän

Hirvikosken koulu sijaitsee viehättävällä paikalla Pyhtäällä, luonnon keskellä, Kymijoen mutkassa. Pieni kyläkoulu on yhä vireä oppimisen, harrastamisen ja yhteiselon keskipiste. Syksyllä 2023 vietetään koulun 125-vuotisjuhlaa.

Hirvikosken koulu2

Jaa tämä sivu

Hirvikosken kyläkoulu perustettiin vuonna 1898 alueen kuuluessa vielä silloiseen Viipurin lääniin. Merkittävää koulun toiminnassa on yhteisöllisyys, joka huokuu kyläläisten puheissa. Lähes kaikilla on kyläkoulusta muistoja omilta kouluajoiltaan.

”Jos kaksi tai useampi kyläläinen istuu saman pöydän ääreen, niin kyllä puhe jossain kohtaa kääntyy kouluun - muistoihin tai tulevaisuuden näkymiin”, kertoo Jussi Yrjölä Hirvikosken koulun kannatusyhdistyksestä.

Pieni, noin 30 oppilaan koulu on Hirvikosken kylän sydän, joka sykkii toimintaa koko päivän ajan. Lasten kerhot ja aikuisille tarkoitetut harrastetoiminnot täyttävät koulun tilat iltaisin. Lisäksi varttuneemmalle väelle järjestetään senioritoimintaa koulupäivän jälkeen. Kesälauantaisin paikalliset yhdistykset, eli koulun kannatusyhdistys, Hirvikosken Martat ja Eränkävijät, pitävät koulun puutarhassa kesäkahvilaa.

”Kesäkahvila toimii kuin kylän yhteinen olohuone, jossa mökkiläiset ja kyläläiset pääsevät vaihtamaan kuulumisia kahvikupposen ääressä”, Yrjölä kertoo.

Yhdessä kasvamista ja kasvattamista
Kymijoen ja Valkmusan kansallispuiston läheisyys tarjoavat kyläkoululle hyviä retkikohteita. Uiminen onnistuu Lossinrannassa, jossa on myös koulun kannatusyhdistyksen ylläpitämä sauna, grillikota ja jokilautta. Vuokrausrahoilla koululaiset sekä valvojiksi lähtevät huoltajat pääsevät keväisin unohtumattomille luokkaretkille tai leirikouluihin.

Koulun ja kodin saumaton yhteistyö on Hirvikoskella valtava voimavara.

”Yhdessä kasvamisen ja kasvattamisen tulos näkyy siinä, että vuodesta toiseen entiset oppilaat palaavat koululle myyjäisiin tai työharjoitteluun. Hirvikosken pieni kyläkoulu antaa jokaiselle koululaiselle hyvän ja turvallisen perustan jatkaa elämässä eteenpäin”, Yrjölä sanoo.

Hirvikosken kyläkoulun ympäristöstä löytyy talvella myös erinomaiset mahdollisuudet hiihtämiseen, sillä valaistulle kuntoradalle on vain kilometrin matka. Eräs kylän isännistä tekee koulun tarpeisiin lähipellolle runsaan kilometrin hiihtoladun. Koulun pihaan talkoovoimin jäädytetty luistelukenttä tarjoaa seudun lapsille ja nuorille mahdollisuuden harrastaa luistelua ja jääkiekkoa.

”Kyläkoulussa on tällä hetkellä noin 30 innokasta koululaista. Toivotamme tervetulleiksi Hirvikoskelle myös uusia oppilaita vanhempineen”, sanoo Jussi Yrjölä.

Hirvikosken kyläsivut

Hirvikosken kyläkoulu on kylän sydän
Hirvikosken kyläkoulu