Pyhtään erikoiset

Punaisten kivien mysteeri, Strukan sulut ja harvinainen Lintuhoitola - Pyhtäällä riittää ihmeteltävää. Omaleimaisuutta paikkakunnalle tuovat myös vaikkapa Pakkausmuseo, keskiaikianen kivikirkko ja Pyhtää Redstone -lentokenttä. Löydä uusi suunta ja tutustu Pyhtään erikoisuuksiin!

Punaiset kivet autotien reunassa korhonen

Jaa tämä sivu

Punaisten kivien mysteeri
Mikä on Pyhtään punaisten kivien mysteerin takana? E18-moottoritien varteen Pyhtään kohdalle alkoi ilmestyä punaiseksi maalattuja kiviä keväällä 2015. Kivet ovat herättäneet hämmennystä, eikä maalarista ei ole mitään tietoa.

Keskustelua kivien ympärillä on käyty jopa ympäristötaiteen vaarallisuudesta - kivet kun helposti kääntävät ohikiitävien autoilijoiden päät loistaessaan kirkkaanpunaisina keskellä maantienlaitaa. Punaisen värin on arveltu liittyvän Pyhtään vaakunaan, jossa on kaksi punapyrstöistä lohta ristikkäin - tai jopa rakkauteen ja intohimoon. Ainakin ne kertovat persoonallisesta paikkakunnasta, jossa kansalaisaktiivisuus saa kukoistaa. Kivet ovat myös inspiroineet pyhtääläisiä merkitsemään pihoja ja pientareitaan erilaisilla kivimuodostelmilla.

Lue lisää punaisten kivien mysteeristä Kylät ja kivitiet -blogista

Strukan sulut
Pyhtäällä sijaitsevat Strukan sulut ovat harvinaisuus: ne ovat Suomen ainoat käsikäyttöiset, yhä käytössä olevat merisulut. Strukan kanava sijaitsee Kymijoen Pyhtään haaran itärannalla Stråkaforsin kosken kohdalla. Väylän syväys on vähintään 1,2 metriä.

Strukan sulkujen kautta voi päästä Kymijokea pitkin Pyhtäältä Suomenlahden rannikolle. Tai päinvastaiseen suuntaan Pyhtään kirkonkylään tai Stockforsin vanhan ruukkialueen rantaan asti.

Strukan kanavan sulku ja siihen liittyvä pato ovat valmistuneet vuonna 1903. Nykyisin itsepalveluperiaatteella toimivat sulut ovat vapaasti veneilijöiden käytettävissä.

Tutustu Strukan sulkujen käyttöön Stockfors Patruunantalon videolla

Pyhtään keskiaikainen kivikirkko
Pyhtään harmaakivikirkko on peräisin 1460-luvulta, ja se on parhaita alkuperäisessä rakennusmuodossaan säilyneitä keskiaikaisia kirkkoja Suomessa. Pyhälle Henrikille omistettu kirkko sijaitsee Kymijoen Pyhtään suuhaaran ja vanhan Turku-Viipuri -maantien risteyskohdassa.

Ulkoasultaan Pyhtään kirkko muistuttaa useampia keskiaikaisia harmaakivikirkkojamme.. Keskiaikaisesta kirkon sisustuksesta on säilynyt alttarikaappi ja viisi puuveistosta, joiden erikoisin ja vanhin on Pyhä Henrik. Ikkunoissa on harvinainen tiilisauvasto.

Pyhtään kivikirkko tarjoaa ainutlaatuisen akustiikan konserteille ja levytyksille. Erityisesti barokkimusiikki sopii hyvin kivikirkon tunnelmaan, ja muun muassa Suomalainen barokkiorkesteri sekä Kymijoen Lohisoitto ovat järjestäneet siellä konsertteja.

Tutustu Pyhtään keskiaikaiseen kivikirkkoon

Katso 360°-panoraama Pyhtään kivikirkosta

Pyhtään Lintuhoitola
Suomessa eläinsuojelu- ja luonnonsuojelulain perusteella sairasta, vahingoittunutta tai muuten avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista tai rauhoitettua eläintä on pyrittävä auttamaan. Pyhtään lintuhoitola perustettiin vuonna 1998 tähän tarpeeseen, ja se toimii yhä osana loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten hoitoverkostoa.

Pyhtään lintuhoitola on harvinaisuus maassamme - muita lintujen hoitopaikkoja ovat Korkeasaaren eläintarha ja Heinolan lintuhoitola. Arto Hokkasen ja hänen perheensä toimesta lukemattomat siipirikkoiset ja luokkaantuneet linnut ovat saaneet Lintuhoitolassa hoivaa - osa palaten takaisin luontoon, osa jääden hoitolan huolenpitoon.

Lintuja saapuu hoitolaan ympäri Suomea ja toiminta tapahtuu yhteistyössä eläinlääkärien sekä eri pelastusviranomaisten kanssa. Lintuhoitolan palveluihin kuuluu myös Lintu pulassa -päivystyspuhelin. Lintuhoitola toimiii lahjoitusten ja avustusten turvin.

Tutustu Pyhtään Lintuhoitolaan


Pakkausmuseo
Entisen Stockforsin ruukkikylän kupeesta löytyy viehättävä punainen mummonmökki, jossa on esillä mielenkiintoinen kokoelma pakkaus- ja paperituotteita 1900-luvun eri vuosikymmeniltä. Nähtävillä on monenmoista purkkia, pakkausta, pakettia ja rasiaa sekä erilaisia etikettejä ja kääreitä menneiltä ajoilta. Esillä on esimerkiksi kokoelma koristeellisia tulitikkurasioiden kansia.

Päivi ja Reino Uusitalon huomassa toimivan pakkausmuseon historia linkittyy Stockforsin ruukkikylän toimintaan. Uusitalot, joiden hallussa Stockforsin alue nyt on, ovat Pyroll-konsernin pakkausten valmistajina halunneet vaalia museota eri aikakausien pakkaustuotannon kuvaajana. Menneiden vuosien kaikuja kantavien etikettien ja pakkausten pienet yksityiskohdat hurmaavat arkihistorian ystävät.

Tutustu Pakkausmuseoon Kylät ja kivitiet -blogissa


Pyhtää Redstone -lentokenttä
Pyhtää on profiloitunut lentoliikenteen pioneeripaikkakuntana: vuonna 2019 toimintansa aloittanut Pyhtää Redstone -lentokenttä palvelee nyt alueen kasvavaa matkailutoimintaa.

Pyhtää Redstonella on ainutlaatuinen asema aikatauluttoman lentoliikenteen tukikohtana. Toiminnan pääkohderyhmä ovat ammatilliset ilmailuyritykset ja tulevaisuuden ilmailu, kuten droonitoiminta, mutta myös ilmailun harrastajille on sijansa Redstonessa.

Pyhtään lentokentän asvalttipäällysteisen kiitoradan pituus on 1 000 metriä ja leveys 30 metriä. Suomen valtio on rahallisesti tukenut Pyhtään alueen kehittymistä ilmailuteknologioiden edelläkävijäksi. Redstonesta on tarkoitus kehittää tulevaisuuden sähköisen ja digitaalisen ilmaliikenteen keskus. Lentokenttää hallinnoi Redstone AERO oy, jonka taustalla on Korjulan yrittäjäperhe. Nähdäänköhän jo pian toiminnassa lentotakseja tai logistiikkadrooneja?

Tutustu Pyhtää Redstone -lentokenttään