Ihmisiä Pyhtäällä - Kulttuuritalon Vesa Ristimäki

Vesa Ristimäki on luovan alan tienraivaaja, jolla on monen vuosikymmenen työura suomalaisen kulttuurin monipuolisena vaikuttajana. Nyt hän hyödyntää kokemustaan tapahtuma- ja konserttijärjestäjänä Pyhtään Kulttuuritalolla. "En ole katunut päivääkään!"

Vesa Ristimaki

Jaa tämä sivu

Pyhtään Kulttuuritalo on luovan alan monitoimitalo, joka perustettiin Pyhtään entiseen kunnantaloon vuonna 2020. Kulttuuritalon tarjontaan kuuluu työtiloja ja residenssitoimintaa, galleria, kansalaisopiston kudontatilat, kahvila sekä kesäkauden pihakonsertit. Heinäkuun 2023 alusta syyskuun alkuun jatkuvan konserttikauden tähtinä kuullaan muun muassa Vesterinen Yhtyeineen, Juha Tapio ja J. Karjalainen.

Tällä hetkellä Ristimäki jakaa elämäänsä Helsingin ja Pyhtään välillä, suhaillen E18-moottoritietä viikoittain pääkaupungista pyhtääläisen maaseudun virkistävään tunnelmaan.

Miten Pyhtää valikoitui yritystoimintasi paikaksi?

Minua pyydettiin konsultoimaan Pyhtään entisen, lähes satavuotiaan kunnantalon jatkokäyttöä, ja kävikin niin, että kiinnostuin paikasta itse. Mukaan tuli hyvä tiimi, vaimoni Netta Norro ja Pyhtäälle Sveitsistä muuttanut rahoituksen asiantuntija Juha Tolonen.

Olemme remontoineet taloa ja saaneet aikaan toimivia muutoksia. Kesällä 2021 aloitimme konserttitoiminnan Kulttuuritalon pihalla. Suomen huippuartistit ovat ottaneet uuden paikan hirveän hyvin vastaan ja tulevat mielellään uudelleenkin esiintymään. Pyhtäälle on saatu hyvin yleisöä, olemme järjestäneet konsertteihin kuljetuksia Kouvolasta, Kotkasta ja Haminasta. Tulevana kesänä kuljetuksiä järjestetään myös Loviisasta. Lisäksi paikkakunnalla on paljon kesämökkiläisiä, jotka tulevat mukaan. Olen kuullut, että konserteista on tullut myös vetonaula kesämökkiläisten vieraille.

Oletko tyytyväinen päätökseesi lähteä yrittäjäksi Pyhtäälle?

En ole katunut päivääkään. Kulttuuritalo täyttyy toiminnasta vuoden ympäri, meillä käy asiakkaita lapsista ikäihmisiin. Tarjoamme erilaisia kursseja, Loviisan kansalaisopiston toimintaa ja vaikkapa kangaspuilla kutomista. Kesän puistokonsertit vetävät yleisöä niin paljon kuin mahtuu, pihan kapasiteetti on noin tuhat henkeä. Myös artistit tulevat mielellään paikkakunnalle, koska täällä on hyvät puitteet ja tunnelma.

Millaisia ovat pyhtääläiset naapureina tai asiakkaina? Miten yhteistyö sujuu paikkakunnalla?

Kuntalaiset ovat tulleet mielellään mukaan toimintaan, yhteistyö sujuu aivan mainiosti. Kulttuuritalolla on esimerkiksi asunut residenssistä eräs ukrainalaispariskunta, ja saimme apua pariskunnan taitavalta rakennusmieheltä. Olemme kiitollisia kaikenlaisesta avusta, jota olemme paikallisilta saaneet. Pyhtäällä on helppoa integroitua yhteisöön.

Tarjoaako Pyhtää jotain, mitä muilta paikkakunnalta ei löydy?

Pyhtään omaleimaisuus on kahden kansallispuiston muodostama monimuotoinen luonto. Alueelta löytyy luontokohteita Valkmusan kansallispuistosta aina Itämeren kansallispuistoon.

Etuna on myös vain tunnin ajomatka Helsinkiin. Suomessa on käynnissä huomattava maallemuuttobuumi, ja Pyhtää on osa ilmiötä. Aiheesta tehtiin iso artikkeli Helsingin sanomiin, jossa kerrottiin, miten kaupunkilaiset ovat löytäneet Pyhtään asuin- tai työpaikakseen.

Pyhtään etu on myös ilmansuunta, eli asuntojen hinnat Helsingistä itään ovat tuplasti halvemmat kuin länteen. Naton myötä alue kiinnostaa myös ulkomaisia entistä enemmän, kun aiempi pieni Venäjän pelko on hälvennyt.

Millaisia palveluita Pyhtää on onnistunut tarjoamaan sinulle yrittäjänä?

Pyhtään peruspalvelut toimivat, ja lisäksi 10 minuutissa voi ajaa Kotkan Sutelaan, josta löytyvät kaikki tarvittavat liikekeskuksen palvelut. Esimerkiksi liikuntaharrastuksia on kattavasti, kuten padelkenttä ja kaksi urheilukenttää sekä hyvä lenkkeily- ja latuverkosto. Meri antaa mahdollisuuksia monenlaiseen retkeilyyn. Paikkakunnalta löytyy myös hyvä kirjasto ja erinomaiset koulut. Pyhtäällä on ymmärrystä auttaa asioita eteenpäin.

Miten haluaisit kehittää Pyhtäätä?

Moni asia toimii jo hyvin. Pyhtään kunta on ymmärtänyt, että asioita voi tehdä yrittäjäystävällisesti. Pienessä kunnassa tapahtumat sujuvat ketterästi. Pyhtäätä voisi kehittää vierailupaikkana, sillä täältä löytyy vaikkapa Aeronautican elämysareena. Redstone lentokentän panostus droonien hyötykäyttöön on kiinnostavaa.

Mikä on Pyhtään piilotettu aarre, jota moni ei tiedä?

Olen kuullut, että Pyhtään rannikolta on löytynyt vanhoja viikinkiasumuksia, joiden löydöt voi ajoittaa pitkälle menneisyyteen. Kuulin tästä eräältä residenssikirjailijalta, mutta vielä en tiedä aiheesta enempää – odotellaan tulevaa kirjaa aiheesta.

Heinäkuun alussa alkaa Kulttuuritalon keikkakesä. Mukana esiintymässä on jälleen J. Karjalainen, joka kommentoi viimekesäistä keikkaansa: “Maaginen tunnelma, tulen ehdottoman mielellään uudelleen!”

Kuka Vesa Ristimäki?

Vesa Ristimäen työhistoriaan kuuluu Tampereen Tullikamari Klubin toimitusjohtajuus, Eastway Liven konserttiyksikön operatiivinen johtajuus sekä yli 2500 tapahtuman tuottaminen. Ristimäki vastasi muun muassa suomalaisen kirjallisuuden laajimmasta kansainvälisestä esittäytymisestä, Finland Cool -paviljongista Frankfurtin kirjamessuilla vuonna 2014. Hän on ollut suunnittelemassa ja kehittämässä myös Turun Logomoa sekä syksyllä 2023 avattavaa Kotkan Satama-Areenaa.

Saavutuksistaan Ristimäki on palkittu muun muassa YLEn vuoden valopilkku palkinnolla sekä Art Goes Kapakan Helsinki hauskemmaksi -palkinnolla. Tällä hetkellä hän toimii perustamansa No Fear Agency & Promotion -yhtiön toimitusjohtajana.

Tutustu Pyhtään Kulttuuritaloon