Kasvajat - Yhdessä olemista, tekemistä ja asumista

Kasvajat ry on ihmisten kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiva organisaatio, jonka kotipaikka sijaitsee Pyhtäällä. Yhdistyksen perustaja ja Kasvava-toimintamallin kehittäjä Katja Lemberg on löytänyt paikkakunnalta itselleen sopivan elämäntavan.

Jaa tämä sivu

Katja Lemberg esittelee Kasvajat ry:n toimintaa:

”Sillä on väliä miten elämämme, millaisia olemme ja miten tulemme toimeen itsemme ja toisten kanssa. Sillä on väliä miten voimme. Tekeminen ja tuottavuus seuraa hyvää oloa, tuotamme ensin siis sitä: hyvinvointia.

Kasvajat ry hyödyntää yli 20 vuotta kehitettyjä ja tutkittuja hyvinvointiratkaisuja, joilla kaikissa toiminnoissa tuetaan ihmisten jaksamista sekä ymmärrystä ja kykyä tukea omaa hyvinvointiaan. Pyhtää toimii myös uusien hyvinvointiratkaisujen koekenttänä ja tätä tarkoitusta varten yhdistyksellä on Pyhtäällä useita toimipisteitä. On paikkoja olemiseen, lepäämiseen, oman elämän järjestämiseen, yhteisölliseen asumiseen ja työhön valmentautumiseen. Sekä uudenlaisen työn tekemiseen, synnyttämiseen ja toteuttamiseen taidenäyttelyissä, konserteissa, taiteilijaresidenssissä, hyvinvointi- ja hoitotiloissa, työtiloissa, valmennuskeskuksessa tai yhteisessä työssä useassa eri yhdistyksessä ja yrityksessä Kasvajat ry:n yhteistyöverkostossa.

Uudenlaisen elämän toive sekä hyvinvoinnin merkityksen kasvu muuttaa ihmisten asumista, työntekemistä, yhdessä olemista ja toteutumista. Kasvajat ry:n toiminta vastaa näihin tarpeisiin majoittaen kasvavasti vuosittain tuhansia vierailijoita ja asuttaen kokoajan kymmeniä uusia kuntalaisia pidempiä, lyhyempiä, osa-aikaisia ja pysyviä aikoja.

Pitkäjänteinen työ yhdessä paikassa, oikeanlainen tuki yhdelle asialle, toimivat kiinteistöt asian käyttöön ja ympäristön joustavuus mahdollistavat yhteen tulemisen, uudenlaisen asumisen, yhteisöjen rakentumisen, ihmisille uudenlaisen talouden kasvamisen ja hyvinvointia tukevan yhteistyön syntymisen, kestävän ja kantavan uuden luomisen sekä sovittelun mahdollisuuden. Kantavassa yhtenäisessä yhteisössä myös epäselvyydet puhutaan, sovitaan ja taas jatketaan. Ja sitä Kasvajat ry tekee: luo yhdessä muutostoiveisten ihmisten kanssa yhteisöllistä kestävän hyvinvoivaa elämää.”

Kasvajat ry:n toimitilat Pyhtäällä

Katja Lemberg esittelee yhdistyksen käytössä olevia toimitialoja:

Villa Järvelä
Yksityiskoti, jossa osassa taloa yhteisöllistä asumista, osassa tehdään työtä ihmisten jaksamisen tukemiseksi. Tilat toimivat myös koulutus- ja valmennustilana ja talo sekä piha on osin avoimena yhteisökeskuksena kuntalaisten käytössä.

UusiTalo
Entinen pankki- ja virastorakennus toimii Kasvajat ry:n yhteisöön liittyvien ihmisten lyhyt- sekä pitkäaikaismajoituksessa sekä ryhmä- ja valmennustiloina.

Kasvava Hyvinvointikeskus
Entiset liiketilat toimivat ihmisen hyvinvointiin keskittyvänä kokonaisuutena, jossa voi oleskella, työskennellä, käydä erilaisissa kehohoidoissa ja kokoontua hyvinvointia tukevien teemojen ympärille. Yhteisöllisyyden lisääminen päivittäisten palveluiden lähelle tuo elämäämme pysähtymistä ja itseemme keskittymistä, nostaa hyvinvoinnin merkityksen ruuan ja muiden kulutustuotteiden hankinnan rinnalle osaksi arkeamme.

Kasvava Toimisto
Yhteisölliset työtilat entisessä pankissa monenlaiseen työntekemiseen, jossa yhteisö ympärillä, tukena ja osallisena, vaikka täysin eri työssä, samoissa tiloissa. Uudenlaista kaupankäyntiä ja yrittäjyyttä sekä yhdessä onnistumista kunnioittaen kaikkien hyvinvointia.

Stockfors Village -ruukkikylän kokonaisuus
Ympärivuotinen hyvinvointikylä, jonne on mahdollisuus matkailla täysihoitoon hakemaan elämää parantavia asioita alueen vaihtelevista hyvinvointi- ja kulttuuripalveluista. Kylässä on majoitustilat 50 hengelle entisessä tehtaanjohtajantalossa, paloasemalla sekä hunajaakin säilöneessä talousrakennuksessa. Lisäksi on juhlatilat sadoille 120 vuotta vanhoissa puu- sekä tiilihalleissa ja tapahtuma-alue tuhansille henkilöille rustiikkisessa tehdasmiljöössä.

 • Patruunantalo
  Kartanomainen entinen tehtaanjohtajan talo on hyvinvointiteemoja kouluttavan Ihmisyyden Akatemian päämaja sekä toimii kokous-, koulutus-, retriitti- ja taiteilijaresidenssipaikkana monenlaisille muille hyvinvointi-ja kulttuuritoimijoille.
 • KasvavaKonttori
  Vanhan tehdashallin sisään syntynyt Ihmisyyden Akatemian opintotoimisto tulla tutkimaan mikä itselle on hyväksi ja miten saada oma elämä paremmaksi. Tehtaalla oli ennen tärkeitä konttoreita, ja nyt taas. Jonkun loppuminen ei tarkoita, etteikö uutta olisi tulossa, vaan se voi tarkoittaakin kasvua ja kehitystä, myös ihmisessä.
 • Paloasema
  Entisestä paloasemasta ja tehtaan sähkölaboratoriosta syntynyt kirjailija- ja tutkijaresidenssin tila olla luova tai olla olematta luova. Joskus luovuus sekä järjestys tarvitsee alle seisahduksen ja sen entisen paloaseman täydelliseksi asunnoksi muokattu tila keskellä tehdasaluetta antaa. Tai sitten se herättää heti sykkivän ja uutta pursuavan luovuuden ja tuottavuuden.
 • Hiomohalli
  Tehdashallien uudenlainen hyvinvointiteollisuus kuten tinyhouse-tehdas uudistuviin tulevaisuuden asumistarpeisiin tekee vanhasta tehdasalueesta elävän ja eteenpäin menevän. Kun tekemisessä pääpainona on ihmisten hyvinvointi, alkaa sana teollisuuskin muuttaa muotoaan.
 • Vanhat tehdas-ja varastohallit
  Kesäkauppa ja -kahvila, juhla- ja taidenäyttelytilat isoihin ja jättimäisiin tapahtumiin olla luova, extempore tai suunnitelmallinen, vierailla, oleilla ja työskennellä. Tilat antaa ihmisille mahdollisuuden irrottautua, irtaantua ja liittyä, nähdä mahdollisuuksia ja intoutua sekä levätä ja antaa historian hivellä. Kun vanhasta tehdään uutta, se antaa uskoa ja toivoa, että yhdessä voimme kehittää ja kehittyä.

"Lisäksi suunnitelmissa on monia muita tiloja, uusia hyvinvointiajatuksia ja tuloillaan olevia toteutuksia", Katja Lemberg kertoo.