Saara Korhosen talotarinoita - Paloaseman suojissa

Stockforsin paloasema perustettiin vuonna 1902 turvaamaan tehdasaluetta ja työntekijöiden asumuksia. Rakennus näyttää yhä ulkoa lähes samalta kuin reilu sata vuotta sitten, mutta sisätilojen toimistohuoneet ja palomiesten taukotilat on muutettu viihtyisiksi pieniksi vuokrahuoneiksi. Huoneiden ikkunoista aukeaa näkymiä sekä Patruunantaloon, joenvarren tehdashalleihin kuin lintuhoitolan asukkienkin suuntaan

Paloasema saara 43

Jaa tämä sivu

Kirkonkylän laitamilla, Stockforsin vanhan puuhiomon tehdasalueella, on oma pikkuruinen paloasemansa. Ei sieltä toki enää lähdetä pillit ulvoen lähialueen pelastustehtäviin. Paloaseman punatiilisten seinien sisään on pelastettu kuitenkin vanhaa palokalustoa muistoksi ajalta, jolloin puuhiomon herkästi syttyvää hioketta varjeltiin omin sammutuskalustoin.

Kun tehdas aloitti toimintansa vuonna 1902, tarvittiin turvata sekä tehdasaluetta että työntekijöiden asumuksia. Palokunta aloitti oman toimintansa tehtaan kanssa samoihin aikoihin. Alueella työskenteli parhaimmillaan lähes 1000 työntekijää ja osa työntekijöistä perheineen myös asui tehtaan lähettyville rakennetuissa taloissa ja parakeissa.

Paloasema näyttää edelleen aika lailla samalta kuin reilut sata vuotta sitten, juuri tuoreeltaan pystytettynä. Letkutorni kohoaa korkeuksiin kurkotellen taivaalle ja puiset tuplaovet kertovat sen aikaisen palokaluston olleen hieman pienemmistä ovista mahtuvaa sorttia. Talon sisällä sen sijaan ovat ajat muuttuneet. Toimistohuoneet ja palomiesten taukotilat on muutettu viihtyisiksi pieniksi vuokrahuoneiksi ja yhteisessä tilassa voi kokoontua tuttujen tai tuntemattomien kanssa jutustamaan aiheesta jos toisestakin.

Paloaseman huoneisiin kiivetään hauskasti talon takapuolelta, kapeaa puuportaikkoa pitkin. Huoneiden ikkunoista aukeaa näkymiä sekä Patruunantaloon, joenvarren tehdashalleihin kuin lintuhoitolan asukkienkin suuntaan.

Äänimaailma pihamaalla onkin aivan ainutlaatuinen. Missäpä muualla voisitkaan kuunnella kurjen, korpin ja vaikkapa joutsenten laulua raikuvana punatiilisten rakennusten rouheilta pinnoilta, istua joen rannan laiturilla ja antaa pikkukalojen kutitella paljaita varpaitasi vedessä? Et missään, sillä tallaista paikkaa ei ole toista.

Alueen muu toiminta poikkeaa sekin totutusta. Sulassa sovussa elävät niin kokonaisvaltaista hyvinvointia edistävä Parantola kuin hallien tehdastoimintakin, taidenäyttelyistä ja omasta kahvipaahtimosta puhumattakaan. Paloaseman ympäristössä kävellessään saattaakin kulkijaan iskeä aivan julmettu kolotus kahvihampaaseen. Vanhan tehdaspiipun juurelta se syykin löytyy. Juuri paahdetun kahvin tuoksu kyllä ohjaa nenäsi oikeasta ovesta sisään…

Stockforsin vanha paloasema
Stockforsin vanha paloasema