Antskog

0 A7 A1878

Jaa tämä sivu

Byns namn på finska och svenska

Ansku / Antskog (ofta används Antskog också på finska)

Hurudan är andan och stämningen i byn?

Antskog är en liten och lugn by i norra Raseborg med bara 120 invånare men ett aktivt byalag. Invånarnas samhörighet är stark, liksom viljan att leva nära den ostörda naturen. Allmänna evenemang och fester, liksom underhållet av fotbollsplanen och Mikkolas simstrand sköts alltid med gemensamma frivilliga krafter, eller talko som det kallas på finska.

Hur tas nya inflyttare emot?

Öppet och med glädje. Antskog har inte många fast bosatta, så även sommargäster är varmt välkomna!

Hur träffar man folk?

Det är bara att gå fram och hälsa! Antskogs byaförening välkomnar aktiva nya invånare, och vid byafesterna, på sommarcaféet eller Mikkolas simstrand träffar man alltid människor.

Hobby- och fritidsmöjligheter på orten?

Här finns en fotbollsplan, badstrand, flera vandringsleder och en spånbana för joggare. Det ordnas gemensamma löpturer och bastukvällar, samt bokklubbar och familjeyoga mm.

Samhällsservice

Närmaste svenskspråkiga dagis och lågstadium ligger i Pojo kyrkoby (10 km), motsvarande finskspråkiga i Fiskars (6 km). Livsmedelsaffärer och Matkahuoltos servicepunkt ligger också i Fiskars. Villa Taika i Antskogs gamla skola erbjuder övernattning och konferensutrymmen i unikt charmig miljö.

Trafikförbindelser

Turbussar går genom Antskog mot Karis och Sammatti/Lojo dagligen. För skolelever anordnar staden busstransport till och från skolan.

Bästa badstrand

Mikkolas simstrand.

Most instagrammable spots dvs. var tar man de bästa bilderna?

Dra till skogs! De bästa vyerna dyker upp medan man vandrar längs klipporna, ån och sjön Stora Simi. Också bruksområdet och slussen är fotogeniska.

Historiska pärlor

Slussen med Finlands äldsta slussportar (1824).

Bästa utsiktsplatsen

Uppe från klipporna.

Länkar

Antskogs byaförening

Hemsida

Om Antskog och bruket (på engelska)

Läs här