Home&Found-manifestet

Av kärlek till landbygden och återvunna bostäder

Citymaalaiset tyoryhma vaakakuva

Jaa tämä sivu

Allt började med Citylantisarna

Home&Found festival för återbruksboende fick sin början av trenden att flytta ut på landet och av människor som ville ha en fot på asfalten och den andra i myllan. Tre kvinnor – Sirkku, Pauliina och Heidi – grundade arbetsgruppen Citylantisarna och började tala om en ny form av ”dual lokalitet” eller dubbelboende. Citylantisarna blev snabbt populära.

Idén till Home&Found föddes redan ett par år tidigare i huvudet på Ekenäsbon Satu Torstila, då hon upptäckte att staden hade rikligt med tomma, vackra lägenheter.

Torstila drömde om en bostadsfestival där samtliga lediga hem kunde förevisas under samma helg.Hon berättade om sin idé för Citylantisarna som tog den vidare till Raseborgs stad, och man beslöt sig för att förverkliga bostadsfestivalen!


Vanha talo Raaseporissa

Av kärlek till återbruksboende

De allra flesta gånger en finländare skaffar sig bostad, handlar det om en återvunnen bostad, som har tjänat tidigare invånare och ofta är patinerad av tidens gång.

I fokus för festival för återbruksboende är just dessa: hus och hem från olika sekler och decennier. I och med att nybyggen har väldigt stora koldioxidfotavtryck är det ekologiskt sett alltid bättre att renovera gammalt än bygga nytt. Också av detta skäl älskar vi återvunna hem och ville därför skapa en egen happening kring dem.

Home&Found festival för återbruksboende är ett annorlunda sommarevenemang och alternativ bostadsmässa. Här hittar du inte skinande blanka lägenheter utan personliga, av tiden smyckade unika hem från olika årtionden, såväl som lokala berättelser och byaupplevelser.

I Raseborg är man dessutom hela tiden nära naturen och allt det goda det innebär. Lyxigt, inte sant? Tänker du som vi, så ses vi på Home&Found festival för återbruksboende i 10–12 juni!


Läs mer om Citylantisarna här på finska

Öppna artikeln i Medium