Fiskars

IMG 5186 Edit

Jaa tämä sivu

Byns namn på finska och svenska

Fiskari / Fiskars (Fiskars används även på finska)

Hur är andan och stämningen i Fiskars?

”Aktivt lugn”, hjälpsam och vänlig. Allt hänger på ens egen inställning – är man socialt lagd är det lätt att gå med i olika evenemang, men vill man vara mer privat lämnas man garanterat i fred. Via byns e-postlista och Facebook-grupp får man information och hjälp med det mesta.

Hur tas nya inflyttare emot?

I regel öppet och vänligt. Här spelar också den egna inställningen in.

Då jag flyttade till Fiskars beslöt jag mig för att lära känna så många som möjligt. Man kan säga att jag med aktiv öppenhet och vänlighet trängde mig in i byns gemenskap.

Var träffar man folk i byn?

Ta del av de olika evenemangen i byn eller anmäl dig till REKO-ringen som distribuerar närproducerad mat. Använd dig av byns affärer och olika instanser, det är alltid ett bra sätt att träffa människor.

Människor är i regel öppna och trevliga, men känns det svårt att få kontakt så bänkar man sig bara utanför tvätteriet på somrarna och pratar med alla som går förbi.

Hobby- och fritidsmöjligheter på orten?

I Fiskars kan man idka det mesta, allt från tennis, padel och badminton (fyra uteplaner och en inomhushall) till yoga, terrängcykling, taiji och frisbeegolf mm. Skogarna erbjuder fantastiska möjligheter för bär- och svampplockare, och de många vandringslederna görs om vintrarna till skidspår.

I Fiskars verkar även Raseborgs medborgarinstitut, dansskolan Hurja Piruetti, idrottsföreningen FU-47, en natur- och hobbyfiskeförening samt hantverks- och pysselklubbar för föräldrar med småbarn.

Alldeles i centrum ligger en underbar stor lekpark, flera hundparker och en skatepark som lockar såväl nybörjare som internationella proffsåkare.

För barnen ordnas fotbollsträningar och scouting, för de vuxna finns en aktiv byaförening och Marthaförening, samt teater och museum. De aktiva ortsborna ordnar olika fester och evenemang året runt.

Samhällsservice

I Fiskars finns ett finskspråkigt dagis och lågstadium (klasserna 1–6). Svenskspråkigt dagis och lågstadium ligger i Pojo kyrkby (4 km). Fiskars har en K-Market livsmedelsaffär och Matkahuoltos servicepunkt.

Närmaste HVC, tandläkare och barnrådgivning i Pojo, där det även finns apotek, flera mataffärer, postombud mm. Från maj till augusti erbjuder Fiskars torg färska närproducerade och lokala produkter dagligen.

Trafikförbindelser

Under skolåret går turbussen genom byn med tätare tidtabell, om somrarna mer sporadiskt. Invånarna har också en fungerande och aktiv Facebook-grupp vid namn Kimppakyydit Fiskars som arrangerar bilpooler.

Bästa badstranden

Det finns rikligt med badställen, främst bland dem kanske Flacksjön. I närområdet ligger inte mindre än 69 sjöar, så alla kan hitta sin egen favorit att ta ett dopp i.

Får man tag på närproducerad mat?

Bästa stället för närproducerat är på Fiskars torg om somrarna, liksom vid marknader och olika evenemang året runt.

Bland specialbutikerna märks ostaffären, bryggeriet och Fiskars Mathantverkares butik som säljer lokaltillverkad ost och syrade produkter av Raseborgs Fermenteri. Södergårds mjöl, bakverk och safter är välkända och omtyckta, och glöm inte heller Fiskars livsmedelsring som levererar färska, närproducerade råvaror hem.

Most instagrammable spots dvs. var tar man de bästa bilderna?

I Fiskars är de för många för att räknas upp – här är det idylliskt precis överallt!

Historiska pärlor

Fiskars bruks historiska fastigheter är sevärda, liksom Finlands äldsta smalspåriga järnväg med ångloket Pikku-Pässi. Loket har varit på reparation men återvänder till Fiskars inom kort.

Bästa utsiktsplats

Flaggberget och Rövarberget.


Länkar

Fiskars i Visit Raseborg

Visit Raseborg

Ett mecka för cyklister

På Instagram på Finska