Karis

Raasepori

Jaa tämä sivu

Namn på finska och svenska

Karjaa / Karis

Hurudan är andan och stämningen på orten?

Liberal och öppen. Nästan alla är tvåspråkiga och många känner varandra. Vänlig och trevlig landsbygdsstämning.

Karis är hemtrevligt, avslappnat och tryggt, här är alla människor sig själva. Man träffas i bokhandeln, blombutiken och på biografen, och det något begränsade utbudet av saker att göra kan faktiskt vara riktigt skönt.

Karis är det perfekta stället för att ”starta om” och börja med något helt nytt. Och vill man åka bort ett tag går tågen och bussarna snabbt och ofta.

Hur tas nya inflyttare emot?

Vänligt och med stort intresse. Det är bara att ta kontakt och börja prata med människor.

Det är inga konstigheter – först glor man kanske på varandra, nästa gång hälsar man.

Människor här har alltid varit hjälpsamma och gärna gett råd när nya invånare dykt upp i de lokala Facebook-grupperna. Samtidigt, när folk bott på samma ort ibland i flera generationer så blir kretsarna också ganska små och täta. Som nyinflyttad ser man saker med färska ögon.

Hur kommer man i kontakt med människor?

Via hobbyer och föreningar, på marknaden, mässor, konserter och kaféer. För barnfamiljer finns flera lekparker och familjeklubbar, och ortens Facebook-grupper ger råd och stöd i olika frågor.

I Karis kan man delta i många föreningars verksamheter och gå fortbildningskurser vid Raseborgs medborgarinstitut eller Västra Nylands folkhögskola. Handboll och fotboll är de mest populära sporterna. Kolla även upp församlingens och dansskolans program!

Hobby- och fritidsverksamhet på orten?

Dansinstitutet Hurja Piruetti ger kurser i dans och cirkuskonst, både för barn och vuxna. Också Raseborgs Medborgarinstitut har ett brett kursutbud. I centrum ligger anrika Bio Pallas.

I Karis spelas det golf, frisbeegolf, fotboll, handboll, pingis, schack och ishockey mm. Man kan gå på gym, rida hästar och åka skateboard. Här finns ett ungdomshus, bildkonstskola, FBK, scouter, musikinstitut och föreningen för lokalhistoria vid Gardbergs Center.

Mentalvårdsföreningen Kaippari ordnar rehabiliterande program och sammankomster i trygg miljö.

Samhällsservice

I Karis ligger all basservice inom promenadavstånd i centrum. Där finns så gott som allt. Det enda jag saknar är ett söndagsöppet kafé.

Här finns välsorterade butiker för alla basvaror, en stor järnhandel, HVC, bibliotek och biograf, skoaffären Nahkafaija och cykelreparatören Karis Cykel. Det finns också flera lopptorg och kaféer, torgdagar i centrum och REKO-ringar för närproducerad mat.

Vill man bilda sig finns yrkesskolan Axxell, Västra Nylands folkhögskola, Raseborgs medborgarinstitutet och dansskolan Hurja Piruetti.

Snart öppnas det nya kulturhuset!

Inget att klaga på!

Trafikförbindelser

Karis är trafikknutpunkten i Raseborg. Tågen till Ekenäs, Åbo och Helsingfors går tätt, liksom busstrafiken till byarna. Just nu satsar staden på att bygga ut nätverket av cykelvägar i Raseborg.

Den elva kilometer långa Banvallens led mellan Karis och Fiskars öppnades för några år sedan till glädje för löpare, vandrare, cyklister och ryttare, och cykelvägen mellan Ekenäs och Karis står också färdig inom kort.

Bästa badställen

För barnen rekommenderas Svedja, Bastsjön eller Lagmansstranden. Gölen i Billnäs är också mycket omtyckt.

Var får man tag på närproducerad mat?

Närproducerat säljs i vissa supermarketar, på torget och via den lokala REKO-gruppen, varannan fredag på parkeringsplatsen vid Axxell. Det finns också många producenter i trakten som idkar direktförsäljning på sina gårdar.

Most instagrammable spots dvs. var tar man de bästa bilderna?

Ta dig upp till stationsbacken eller vattentornet, gamla stadshuset eller den rosa villan intill. Trähusgatorna i Karis är jättefina, liksom Svartåns stränder och den gamla prästgården intill kyrkan.

Historiska pärlor på orten

Kroggårdsmalmens järnåldersgravar, kyrkan, Bio Pallas, vattentornet, Junkarsborg, Ehnströms tygaffär, lokalarkivet Arrestens hus och gamla Köttkontrollen.

Jag vill tipsa om Gardbergs hus (Gardberg Center), Antkärrgården (Karis musei- och hembygdsförenings hus), Villa Haga, gamla apoteket, gamla stadshuset, Amerikavillorna (mellan Karis och Billnäs), funkishusen överallt i stan och trevåningsvillan i trä på Alingsåsgatan 22.

Bästa utsiktsplats

Karis vattentorn, Pumpviken, Stationsbacken och fågeltornen vid Läppträsket.

När vi var små klättrade vi alltid upp på klipphällarna bakom Lövkulla. Därifrån kunde man se hela orten. Vi kallade platsen för Tuulikallio (Vindklippan).

En bra och central utsiktsplats är också restaurang KW:s nyöppnade takterrass Kattå.

Något speciellt, som inte ens alla invånare känner till?

Nästan tio procent av Finlands funkishus ligger i Karis!

Det finns många spännande ödehus i trakten mellan Karis och Billnäs.

Hyr en kajak och paddla från Svartå till Karis! Det nyrenoverade vattentornet är värt ett besök. Också trähusområdet kring Pumpviken är speciellt och välbevarat. Och så Karis kyrka, som ligger otroligt vackert.

Det finns massor. Fråga vem som helst av lokalbefolkningen, så kommer det nog tips och berättelser!

Övrigt

Här finns alldeles underbar natur helt utanför dörren, och Karis har en spännande kulturhistoria.

Karis har nog det mesta man kan önska sig och ligger dessutom strategiskt mellan Åbo och Helsingfors, om man skulle sakna storstadsliv. Med cykel tar man sig enkelt till Billnäs, Fiskars och Svartå, och numera också till Ekenäs då cykelvägen blivit färdig.


Länkar

Karsi i Visit Raseborg

Visit Raseborg

Här Bor Vi i Karis

Toni Kaarttinen

På Instagram på Finska På Facebook på Finska